Çmimi:
Çmimi i zbritjes€8,00

Përshkrim

“Shpresa” i përket periudhës së Luftës Civile Spanjolle, më 1936. Përgjatë gjithë romanit ngjarjet zhvillohen në kampin popullor: ku komunistët dhe anarkistët kundërshtojnë kampin fashist të Frankos. Libri i Malraux pasqyron me shumë saktësi imoralit, konfuzion dhe mizori të revolucionit, por ai gjithashtu shpreh vetëdije, kuptim, lëvizja nëntokësore. Dhe kjo është për shkak se ajo nuk fsheh asgjë nga tmerret dhe absurditetet e luftës civile. Ngjarjet e përshkruara janë të një realizmi shqetësues, të cilat mund të shpjegohen me faktin se Malraux është angazhuar personalisht në anën revolucionare, politike dhe ushtarake gjatë luftës. Ja ku janë gabimet, budallenjtë, mercenarët, luftëtarët, ja ku ndodhet absurditeti kur, në momentin e vdekjes, tjetri mendon se trupi i tij është i bukur; por ja ku është pritja, thirrja, hulumtimi, që ne nuk e dimë saktësisht se çfarë është, diçka që fshin të kaluarën, një bashkësi në rrezik, apo luftë, apo vuajtje, apo një atdhe, një shtatzëni, një justifikim për sakrificën? Ajo është SHPRESA! Krijimi i kësaj përmbledhjeje kronologjike, duke përshkruar intriga pa fund, ka një interes të jashtëzakonshëm. Romani e kondenson të gjithë rëndësinë e tij me stilin e të shkruarit dhe përmes personazheve. Me “Shpresën”, Malraux luan me të gjitha zhanret e prozës. Kjo është arsyeja që ky libër më së shumti është quajtur një roman-reportazh, por edhe si një tekst propagandë, apo edhe si roman absurd. Ky roman është realizuar edhe si film, i cili mban të njëjtin titull. Ai bën pjesë te filmat më të mëdhenj të kinematografisë.Andre Malraux është nderuar me disa çmime dhe dekorata: Çmimi “Goncourt”, më 1933; Medalja e Rezistencës, Kryqi i Luftës etj.

Ju gjithashtu mund të pëlqeni

Shikuar së fundmi